Witlof werd ooit toevallig ontdekt door de Belgen. Het duurde daarna nog een paar jaar voordat het product op de market kwam. Dat kwam vooral doordat witlof in de beginjaren een bittere smaak had waar niet iedereen trek in had. Doordat deze groente is ontdekt door de Belgen, wordt het ook wel “Brussels lof” genoemd. De groente is familie van de andijvie en wordt in het donker geteeld, omdat de groente anders groen zou worden in plaats van wit. Hoe kun je witlof bewaren en hoe lang is witlof houdbaar? Dat vertellen we je op deze pagina.
Witlof bewaren
Je kunt witlof in de groentelade van je koelkast bewaren of invriezen nadat je deze hebt geblancheerd. Je kan witlof óók buiten de koelkast bewaren, maar doe dit op een koele en donkere plek (maximaal 12-15 graden Celcius). De witlof blijft buiten de koelkast ongeveer één dag goed.
Witlof in de koelkast bewaren
In de koelkast kun je de witlof ongeveer één week bewaren nadat je deze hebt gekocht in bijvoorbeeld de supermarkt. Doe de witlof in een zak met gaatjes, want dan blijft de groente het mooist.
Wil je witlof langer bewaren dan één week? Dan zul je deze moeten invriezen.
Als je thuis alleen een vriesvak hebt in je koelkast, dan is een losstaande vriezer geen overbodige luxe!
Ze zijn er al vanaf €99,99

Bekijk losse vriezers »
Witlof invriezen
Je kunt de witlof zonder problemen invriezen. In de vriezer kun je deze groente maar liefst 12 maanden bewaren. Het is wel belangrijk dat je de witlof éérst kookt of blancheert. Vervolgens doe je de witlof in een zakje en kan je deze tot één jaar invriezen.
Witlof bereiden: tips om het extra lekker te maken
Je kunt witlof op veel manieren bereiden en de groente is multi-inzetbaar. Dat houdt in dat je de witlof in veel soorten gerechten kunt gebruiken.
Doordat de witlof een beetje bitter smaakt, kun je de groente het beste combineren met iets zoets. Je kan de groente ook zoet maken door de witlof te karamelliseren. Je kan hiervoor suiker gebruiken, maar bijvoorbeeld ook honing.