
De ossenworst is een worst die van origine uit Amsterdam afkomstig is. De worst werd gemaakt van ossen. De oorsprong van de ossenworst vind je in de Gouden Eeuw, toen er massaal Duitse en Deense ossen naar Nederland werden geïmporteerd. In de moderne tijd wordt ossenworst meestal gemaakt van rundvlees. Het roken van de worst is een stap die tegenwoordig veelal achterwege wordt gelaten. Op deze pagina beantwoorden we de vraag: hoe lang kun je ossenworst bewaren?
Hoe lang kun je ossenworst bewaren?
De ossenworst is gemaakt van rauw vlees. Dit maakt de worst dan ook erg gevoelig voor bederf. Je dient dit soort vleeswaren onderin de koelkast te bewaren, waar de temperatuur het laagst is. Doe de ossenworst in een bewaarbakje of in de plastic verpakking waarin je hem gekocht hebt.
- In de koelkast kun je ossenworst uit een geopende verpakking zo’n twee dagen bewaren.
- In de vriezer doe je dit zo’n drie maanden.
Let op: sommige ossenworsten die je in de supermarkt koopt zijn niet geschikt om thuis in te vriezen. Dit staat dan op de verpakking vermeld.
TGT-datum
Producten zoals ossenworst hebben vaak een TGT-datum. TGT staat voor “Te Gebruiken Tot”. Dit houdt in dat je het product na die datum écht moet weggooien. Bij producten met een THT-datum raden we altijd aan om te kijken, ruiken en proeven, maar voor producten met een TGT-datum gaat dit niet op. Dit komt doordat ziekmakende bacteriën zich op rauw vlees snel kunnen vermenigvuldigen. Deze bacteriën kun je niet altijd zien of ruiken, maar je kunt er wel flink ziek van worden! Goed mee uitkijken dus.
Hoe herken ik bederf?
Zoal gezegd, na de TGT-datum moet je de ossenworst absoluut niet meer eten. Twijfel je vóór die datum al aan de houdbaarheid? Vlees als ossenworst krijgt dan een zure geur, is verkleurd of plakkerig. Als vleeswaren er raar uit zien of niet goed ruiken, eet ze dan zeker niet op.