Tuinbonen worden vaak gekookt gegeten. Ze zijn het hele jaar te koop maar alleen in juni en juli worden er tuinbonen van Nederlandse bodem verkocht. Wil je tuinbonen bewaren? Je kunt tuinbonen op verschillende manieren bewaren. Hoe en hoe lang je tuinbonen kunt bewaren is natuurlijk deels afhankelijk van of de tuinbonen rauw of gekookt zijn.
Hoe lang kun je rauwe tuinbonen bewaren?
Rauwe tuinbonen kun je 5 dagen in de koelkast bewaren, 1 jaar in de vriezer bewaren óf 3 dagen op de fruitschaal bewaren. Wil je tuinbonen invriezen, dan kun je deze het best eerst even blancheren.
Als je tuinbonen koopt, horen deze stevig te zijn en te glanzen. Tuinbonen mogen niet slap zijn en de schil moet wollig en wit zijn van binnen. Ongedopte tuinbonen kun je langer bewaren. Bij een temperatuur van 10 graden Celsius zijn deze ongeveer twee weken te bewaren.
Hoe herken je of tuinbonen nog goed zijn?
Verse tuinbonen hebben een stevige structuur. Als je een tuinboon opent dan moet de schil wit en wollig zijn. Je herkent bederf doordat de tuinbonen slap en/of beschimmeld raken. Als je het niet zeker weet, dan kijk, ruik en proef je goed om te bepalen of de tuinbonen nog goed zijn. Zo niet, gooi het product dan weg. Wij zeggen altijd: bij twijfel kun je het beter niet opeten.
Als je thuis alleen een vriesvak hebt in je koelkast, dan is een losstaande vriezer geen overbodige luxe!
Ze zijn er al vanaf €99,99

Bekijk losse vriezers »
Stomen of koken
Tuinbonen hoor je te koken of te stomen. De tijden hiervoor zijn ruwweg:
- Koken: Vijf tot tien minuten
- Stomen: Tien tot vijftien minuten
Hoe lang je de tuinbonen precies moet koken of stomen, verschilt per gerecht. Volg de aanwijzingen van het recept en je weet zeker dat de tuinbonen met de juiste kook- of stoomtijd worden bereid. Tuinbonen bevatten geen vet maar wel veel vitamine C. Het is dan ook een zeer gezonde groente die je zo vaak kunt eten als je wilt.