Geitenkaas wordt gemaakt van geitenmelk. In boerderijen en zuivelfabrieken wordt geitenmelk verwerkt tot zachte kaassoorten. Kleine geitenkaasjes van een halve kilo kunnen al na twee weken worden gegeten. Het verouderingsproces van geitenkaas gaat veel sneller dan bij kaas gemaakt van koeienmelk. Maar hoe lang kun j geitenkaas bewaren? Dat ligt er aan wat voor soort geitenkaas het is en hoe je deze bewaart. We zullen je er op deze pagina alles over vertellen.
Verse (45+) geitenkaas bewaren
Verse (45+) geitenkaas in een geopende verpakking kun je in de koelkast zo’n vier dagen bewaren. Een ongeopende verpakking bewaar je ook in de koelkast, maar dan kijk je vooral naar de THT-datum. De THT-datum geeft aan tot en met welke dag de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert. Na deze datum hoef je het product niet direct weg te gooien. Vaak zijn dit soort producten nog wel iets langer houdbaar. Wel wordt aangeraden om goed te ruiken, kijken en uiteindelijk proeven. Zie, ruik of proef je iets raars? Gooi de geitenkaas dan weg.
Wil je geitenkaas invriezen? In de vriezer kun je verse geitenkaas zo’n 2-4 maanden bewaren.
Harde (50+) geitenkaas
Een hardere geitenkaas kun je langer bewaren. In een gesloten verpakking is het aan te raden om de THT-datum aan te houden, en zelfs tot twee maanden daarna kan het product nog goed zijn! Maar, na deze datum moet je wel goed ruiken en proeven om het zeker te weten. Bij twijfel, het product altijd weggooien. Een open verpakking kun je zo’n twee weken in de koelkast bewaren (maar let uiteraard op ná de THT-datum).
Als je thuis alleen een vriesvak hebt in je koelkast, dan is een losstaande vriezer geen overbodige luxe!
Ze zijn er al vanaf €99,99

Bekijk losse vriezers »
In de vriezer kun je óók harde geitenkaas zo’n 2-4 maanden bewaren.
Tips
- Bewaar kaas altijd in de koelkast en in een afgesloten verpakking. Voor kaas geldt dat kaaspapier of folie het beste werkt, want dit voorkomt dat de kaas gaat “zweten”.
- Bij harde kazen kun je schimmels wegsnijden (1 centimeter eromheen) en de rest nog opeten. Let op! Bij zachte kazen moet je dit zeker niet doen, dan moet je de kaas direct weggooien, ook als er maar één schimmelplekje op zit.
- Invriezen is bij kaas mogelijk, maar er gaat wel wat smaak verloren.