Wil je moedermelk bewaren voor je baby? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat je het op de juiste manier bewaart zodat het “spul” goed blijft voor je kroost. Net als alle andere soorten melk zie en ruik je het wel als moedermelk bedorven is. Er zitten dan bijvoorbeeld brokken in en/of het ruikt zuur of rot. Soms ruikt moedermelk juist scherp of zepig, nadat het een tijdje in de koelkast heeft gestaan. Dat is normaal en je kunt de moedermelk dan nog gewoon aan je kind geven.
Moedermelk bewaren
Je kunt moedermelk het best bewaren in een goed afsluitbaar bakje of flesje van hard glas of plastic. Het materiaal mag niet de chemische stof bisfenol A (BPA) bevatten. Het materiaal dat je gebruikt om de melk te bewaren, moet gereinigd worden in de vaatwasser of in een sopje. Spoel het materiaal goed af en laat het goed opdrogen.
Je kunt moedermelk ook invriezen. Laat dan wat ruimte over bovenin het plastic, zodat de melk kan uitzetten tijdens het bevriezen. Bewaar moedermelk liever niet in plastic zakjes, want deze lekken sneller en sommige soorten plastic hebben een ongewenste reactie met de bestanddelen van moedermelk. Uitzondering hierop zijn natuurlijk de speciaal hiervoor gemaakte zakjes.
Zorg dat je goed bijhoudt wanneer je de melk hebt gekolfd en hoe laat.
Als je thuis alleen een vriesvak hebt in je koelkast, dan is een losstaande vriezer geen overbodige luxe!
Ze zijn er al vanaf €99,99

Bekijk losse vriezers »
Bewaartijden
- Colostrum:
Kamertemperatuur: tot 12 uur
Koelkast: tot 8 dagen - Vers:
Kamertemperatuur: tot 8 uur
Koelkast: tot 8 dagen - Moedermelk
Kamertemperatuur: tot 8 uur
Koelkast: tot 8 dagen
Diepvries (-18°C): tot 12 maanden
Vriesvak: tot 2 weken
Net als zo veel andere voedingsmiddelen kunnen er snel bacteriën groeien op moedermelk. Moedermelk heeft echter allerlei antistoffen die dit tegengaan. Als de melk binnen tien uur na het kolven gebruikt wordt, dan kan het dankzij deze antistoffen ook gewoon buiten de koelkast worden bewaard.