
Door Matthias Süßen – Eigen werk, CC BY-SA 4.0 (bron)
Bloedworst is een worst gemaakt van een mengsel van bloed, vet, spek, kruiden en andere vulling. Meestal wordt bloedworst gemaakt van varkens, maar runderbloedworst bestaat ook. Het is een bijproduct van de slacht. Allemaal leuk om te weten, maar hoe lang kun je bloedworst bewaren?
Hoe lang kun je bloedworst bewaren?
Bloedworst kun je na openen zo’n drie tot vijf dagen bewaren in de koelkast. Zo’n worst in ongeopende verpakking kun je bewaren tot de TGT-datum. Dit houdt in dat je de bloedworst na die datum moet weggooien of vóór die datum moet invriezen.
De geopende verpakking kun je uiteraard niet langer bewaren dan de TGT-datum die op de verpakking staat. Dus drie tot vijf dagen bewaren, mits de TGT-datum dan niet verstreken is.
Bloedworst in de vriezer?
Wil je bloedworst in de vriezer leggen? Doe dit dan vóór de TGT-datum. Je kunt de bloedworst dan maximaal drie maanden bewaren. De vriezer moet hiervoor een temperatuur hebben van maximaal -18 graden Celsius.
Bederf herkennen
Bederf bij vlees herken je niet altijd even goed. Sommige bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen terwijl je ze niet ziet, ruikt of proeft. Je kan hier echter wel ziek van worden, dus het is belangrijk dat je de TGT-datum altijd respecteert.
Het feit dat je deze bacteriën niet kunt zien, ruiken of proeven betekent niet dat je bederf helemaal niet kunt herkennen. Zo kan vlees een zure geur krijgen, plakkerig worden of grauw verkleuren. Gooi het vlees dan meteen weg.
Hoe wordt bloedworst gemaakt?
De onderstaande video van FoodTube laat zien hoe bloedworst thuis gemaakt kan worden.