
Sushi is een heerlijk Japans gerecht. Een sushi heeft een doorsnede van een paar centimeter en bestaat uit gekookte rijst (koud, weliswaar). Met azijn wordt sushi gezuurd en vervolgens worden er andere ingrediënten toegevoegd zoals groenten, vis en gebakken ei. Heb je sushi over en wil je die bewaren? Je kan sushi bewaren in de koelkast. Op deze pagina vertellen we je er alles over.
Hoe lang kun je sushi bewaren?
Er zijn verschillende soorten sushi. Als er rauwe vis in de sushi zit (bijvoorbeeld zalm), dan moet je deze na 24 uur zeker niet meer eten, óók niet als het er nog goed uit zier en/of ruikt. Als de sushi vóór die tijd niet meer fris ruikt of er goed uit ziet, dan moet je deze natuurlijk ook niet meer eten.
Bewaar sushi nooit langer dan vier uur op kamertemperatuur. Doe je dit wel, dan moet je de sushi meteen weggooien.
De reden voor deze waarschuwingen is dat schadelijke bacteriën zich op rauwe vis heel snel kunnen vermenigvuldigen. Je ziet deze bacteriën niet altijd, maar dat maakt ze niet minder gevaarlijk. Je kunt er behoorlijk ziek van worden als je deze bacteriën binnenkrijgt.
Sushi zonder rauwe vis bewaren
Soorten sushi zonder rauwe vis, bijvoorbeeld met gekookte krab, kun je iets langer bewaren na de bereiding. Reken hiervoor ongeveer maximaal anderhalve dag (36 uur). Natuurlijk adviseren wij nog steeds om goed te kijken, ruiken en proeven voordat je de sushi eet, om er zeker van te zijn dat alles nog goed is.
De reden dat je deze sushi langer kunt bewaren is simpel. Er zit geen rauwe vis in deze sushi en bacteriën zullen zich daarom minder snel verspreiden. Dit soort sushi daar zit bijvoorbeeld komkommer of een andere soort groente in. Ook dit is bederfelijk, maar het gaat veel minder snel dan bij rauwe vis en je herkent bederf ook makkelijker.
Hoe bewaar je sushi?
Je kan sushi het beste bewaren door de sushi in plastic folie te wikkelen. Vervolgens doe je dit in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast. Binnen 24 uur moet je de sushi dan opeten (behalve sushi zonder rauwe vis, die kun je maximaal 36 uur bewaren).
Behalve het bovenstaande is het belangrijk om te begrijpen dat sushi in de koelkast vaak een deel van haar smaak verliest. Het zeewier (nori) wordt slap en verliest daardoor een hoop structuur en smaak. Ook de sushirijst wil nog wel eens een wat slappere smaak krijgen.
Eigenlijk is het dus altijd de bedoeling om sushi in één keer op te eten nadat het bereid is. Krijg je het écht niet in één keer op? Volg dan de aanwijzingen op deze pagina om te voorkomen dat de sushi niet meer goed of niet meer lekker is.
Stappenplan
Benodigde tijd: 5 minuten
Sushi bewaren
- Wikkel sushi in plastic folie
Wikkel de sushi in een plastic folie. Scheid hierbij de sushi met rauwe vis van de sushi met alleen groenten.
- Doe de sushi in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast
Doe de sushi in een bewaardoos die luchtdicht is. Doe de deksel er op.
- Sushi bewaren
Je kunt de sushi (met rauwe vis) nu maximaal 24 uur bewaren. De sushi zonder rauwe vis zo’n 36 uur.
Veelgestelde vragen
We beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.
Sushi met rauwe vis kun je maximaal 24 uur na bereiding bewaren. Sushi zonder rauwe vis (bijvoorbeeld met groenten) kun je 36 uur bewaren.
Sushi kun je het beste in een luchtdichte bewaardoos doen in de koelkast, nadat je de sushi in plastic folie hebt gewikkeld.
Dit kun je eigenlijk nooit 100% voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat de sushi minder snel slap wordt door deze goed in plastic folie te wikkelen en in een luchtdichte bewaardoos te doen. Dit zal het nooit helemaal voorkomen, maar in ieder geval gedeeltelijk.
De geur van bedorven sushi (vooral bij sushi met rauwe vis) is heel zurig. Ook zal de vis er meer gelig uitzien dan normaal. Maar let op: na 24 uur moet je de sushi met rauwe vis weggooien. Eet het niet meer op! Ook niet als het er goed uit ziet en ruikt.
Als je je aan de adviezen op deze pagina hebt gehouden dan kan het in ieder geval niet liggen aan het bewaren van de sushi. Echter, het kan natuurlijk zo zijn dat de sushi-verkoper jou sushi heeft verkocht waar bedorven ingrediënten in zitten. We raden dan ook zeker aan om contact te zoeken met het betreffende verkooppunt. Kijk wel uit dat je niet direct beschuldigingen uit, het zou natuurlijk ook een buikgriepje kunnen zijn. Heb je met meerdere mensen van de sushi gegeten en zijn er meerdere personen ziek geworden? Dan is er natuurlijk al wat meer duidelijkheid.
Wist je dat?
Een aantal leuke feitjes over sushi, die je misschien nog niet kende.
- Japanners sushi niet met stokjes eten maar gewoon met de hand?
- Sushi in Japan ook een populaire afhaalmaaltijd die thuis of zelfs onderweg wordt opgegeten?
- Een sushi in Japan in het geheel in de mond wordt genomen in plaats van in kleinere hapjes wordt opgegeten?
- In een sushibar de kleuren van de bordjes aangeven hoe duur ieder gerecht is>