Bloemkool is een groente die behoort to de koolsoorten. De witte bloemkool is één van de populairste groenten in Nederland. De witte kleur is te danken aan de bladeren. Die zorgen ervoor dat de kool niet verkleurt door zonlicht. Op deze pagina lees je alles over bloemkool bewaren: hoe kun je dit het beste doen en hoe lang kan je de bloemkool bewaren in koelkast en/of vriezer?
Bloemkool bewaren
Wil je een bloemkool bewaren? Dat kan natuurlijk op meerdere manieren. Kort gezegd kun je de houdbaarheid van bloemkool als volgt samenvatten:
- In de groentelade van de koelkast is de bloemkool ongeveer zeven dagen houdbaar.
- Ongekoeld (buiten de koelkast) is de bloemkool zo’n twee tot drie dagen houdbaar.
- Ingevroren in de diepvries kan je een bloemkool tot maar liefst twaalf maanden bewaren.
In de koelkast
Als je van plan bent de bloemkool binnen één week te consumeren, dan is de koelkast de meest logische keuze als bewaarplek. Je kunt de bloemkool het beste in een open plastic zak in de groentela leggen. Hier is de bloemkool tot maximaal zeven dagen houdbaar.
Buiten de koelkast
Ook buiten de koelkast (op een koele plek) kun je een bloemkool prima bewaren, maar dan moet deze wel binnen twee tot drie dagen gebruikt worden. Daarna kun je de bloemkool beter niet meer eten. We raden dan ook meestal aan om de bloemkool gewoon in de koelkast te leggen, tenzij je de bloemkool dezelfde dag nog wilt gaan opeten.
Bloemkool invriezen
Je kan een bloemkool ook prima invriezen. Dit is wel iets meer werk, omdat je de bloemkool dan eerst moet schoonmaken en blancheren. Dit doe je als volgt:
- Maak de bloemkool schoon.
- Snijd de bloemkool in roosjes.
- Blancheer de roosjes zo’n vier minuten in kokend water.
- Laat de roosjes afkoelen.
- Stop ze in een afgesloten bakje of zakje.
- Leg dit in de vriezer.
De bloemkool is op deze manier zo’n 12 maanden houdbaar in de vriezer.